تاریخ انتشار: ۱۲:۴۸ - ۱۱ دی ۱۴۰۳
در رویداد ۲۴ بخوانید:

فاز جدید در روابط اصلاح‌طلبان و پزشکیان | جبهه اصلاحات از دولت فاصله گرفت؟ | تشکیل کمیته ویژه برای پایش و ارزیابی عملکرد دولت

جبهه اصلاحات ایران یک کمیته ویژه برای پایش و رصد عملکرد رئیس جمهور تشکیل داده تا تحقق وعده‌های انتخاباتی او را پیگیری کند. به نظر می‌رسد جریان حامی پزشکیان از تجربه حمایت از دولت روحانی درس گرفته و می‌خواهد در صورت عدم پایبندی به وعده‌ها، پیش از آن که دیر شود؛ راه خود را از دولت جدا کند.

فاز جدید در روابط اصلاح‌طلبان و پزشکیان | جبهه اصلاحات از دولت فاصله گرفت؟ | تشکیل کمیته ویژه برای پایش و ارزیابی عملکرد دولت

رویداد۲۴| مسعود پزشکیان در انتخابات ریاست جمهوری اخیر و با حمایت جبهه اصلاحات ایران توانست به رغم مشارکت حداقلی مردم در انتخابات، موفق شده و خودش را به پاستور برساند.

عملکرد او، اما در ماه‌های اخیر چنان نبود که رضایت خاطر اصلاح‌طلبان به عنوان جریان حامی او فراهم شود. از انتصابات و تشکیل کابینه که بار‌ها با انتقادات صریح اصلاح‌طلبان همراه شد، گرفته تا تعلل دولت در تحقق وعده‌های انتخاباتی ساده‌ای مثل رفع فیلتر و کاهش فشار‌ها در حوزه‌هایی مثل حجاب.

در این مدت اصلاح طلبان اگرچه انتقادات خود را مطرح کردند، اما با این نگاه که باید به دولت فرصت داد و با این باور که «وفاق» می‌تواند راهگشا باشد و به حل مشکلات کشور کمک کند؛ در کنار دولت ماندند.

کمیته ویژه پایش و داوری رئیس جمهور به عنوان تازه‌ترین اقدام جبهه اصلاحات نیز با تاکید بر اهمیت همراهی با دولت تشکیل شده است، اما نشان می‌دهد که صبر جریان اصلاحات در حال سرآمدن است و اگر پزشکیان و همکارانش در دولت با همین دست فرمان پیش بروند و به شعار‌ها انتخاباتی خود پایبند نمانند، شاهد افزایش شکاف بین دولت و جریان سیاسی حامی آن خواهیم بود. 

آنطور که کانال رسمی جبهه اصلاحات ایران در تلگرام، نوشته «به موجب تصمیم مجمع عمومی جبهه اصلاحات ایران، کمیته پایش و داوری این جبهه مأموریت یافته تا عملکرد رئیس جمهور مسعود پزشکیان به عنوان نامزد اختصاصی خود در انتخابات را پایش و رصد کرده و پیگیر اجرای وعده‌های داده شده وی باشد». این یعنی که اصلاح‌طلبان برای تحقق وعده‌ها بیش از این منتظر نمانده و انتظار دارند که حداقل نشانه‌هایی از تلاش دولت برای عمل به شعار‌های انتخاباتی را مشاهده کنند.

بر همین اساس، اعضای مجمع عمومی جبهه اصلاحات ایران مطابق بند‌های ٤، ٥ و ٦ میثاقنامه مذکور از رئیس جمهور انتظار دارند که:

-دولت او همه توان خود را برای تأمین حقوق کلیه شهروندان جامعه ایران از جمله؛ حق حاکمیت ملی، حق آزادی بیان، حق استفاده از فرصت‌های برابر، فارغ از جنسیت، قومیت و مذهب، گرایش سیاسی و اصلاح ساختارها، سیاست‌ها و عملکرد‌ها بکار گیرد.

-برای قدرتمند شدن جامعه مدنی ایران که از لوازم دولت توانمند است، بکوشد.

-حل مشکلات معیشتی و تامین رفاه و کاهش آلام مردم ایران را با اصلاح اقتصاد سیاسی کشور و نیز تعامل سازنده با جهان در رأس اولویت‌های دولت خود قرار دهد.

کمیته پایش و داوری جبهه اصلاحات ایران برای همین امر یعنی نظارت بر عملکرد رئیس جمهوری یک دستورالعمل اجرایی تدوین کرده که به تصویب مجمع عمومی این جبهه رسیده است. بر اساس این دستورالعمل به زودی کارگروه تخصصی پایش جهت ارزیابی عملکرد مقامات بلندپایه دولتی و حاکمیتی منتسب به جریان فکری اصلاح طلب تشکیل می‌شود. این کارگروه می‌تواند از حضور صاحب نظران ذی‌ربط با اولویت اعضای احزاب اصلاح طلب و شخصیت‌های درون جریانی بهره‌مند شود.

این کارگروه موظف است ضمن ارتباط مستمر و سازنده با دولت چهاردهم، اجرا و تحقق برنامه‌های وعده داده شده رئیس جمهور را پیگیری کرده و گزارش آن را به مجمع عمومی ارائه دهد. همچنین گزارش‌های مردمی درباره تخلفات و شکایات احتمالی را با همکاری دبیرخانه و اعضای مجمع عمومی جبهه و جبهه‌های اصلاحات استان‌ها گردآوری و تنظیم و پس از بررسی و اطمینان نسبی از وقوع آن، از طریق دبیرخانه جبهه برای رییس جمهور ارسال کند.

همان طور که از متن یادداشت جبهه اصلاحات مشخص است، این جریان سیاسی در تلاش است ضمن نشان دادن جدیت خود در پیگیری مطالبات مردمی و اعمال فشار به دولت برای پایبندی به وعده‌ها، خواهان کاهش فاصله خود با دولت بوده و اعلام آمادگی می‌کند که از ظرفیت‌هایش برای کمک به دولت استفاده کند.

حال این دولت است که باید عملا نشان دهد، همچون روز‌های پیش از انتخابات با اصلاح‌طلبان همسو است، از آنها کمک می‌گیرد و به وعده‌هایی که بدنه اجتماعی این جریان دارد، متعهد است. بدیهی است که عدم مشاهده این رویکرد از سمت دولت نتیجه‌ای غیر از افزایش شکاف بین دولت و بدنه اجتماعی آن که همان بدنه اجتماعی اصلاح‌طلبان است؛ نخواهد بود. ریزش رای دولت و کم شدن اعتماد عمومی به آن نیز قطعا در شرایط فعلی که کشور با بحران‌های متعدد داخلی و خارجی و در حوزه‌ها مختلف مواجه است، عاقبت خوشی نخواهد داشت.

اصلاح‌طلبان، اما با هوشمندی دست به تشکیل یک کمیته ویژه برای داوری عملکرد پزشکیان کرده‌اند. این یعنی جریان اصلاحات می‌خواهد - در صورت عدم تحقق وعده‌های انتخاباتی - قبل از آنکه دیر شود، حساب خود را از دولت جدا کند. به نظر می‌رسد که این جریان سیاسی از تجربه حمایت از دولت روحانی درس گرفته و به مسعود پزشکیان مثل حسن روحانی هشت سال زمان نخواهد دارد.

فعال شدن سید محمد خاتمی و پیام اخیرش به کنگره حزب اتحاد ملت درباره شرایط فعلی کشور که بازتاب گسترده‌ای نیز داشت را هم باید در همین راستا ارزیابی کرد. اصلاح‌طلبان بنا ندارند سرمایه اجتماعی خود را پای دولتی که متعهد به وعدهایش نیست یا در تحقق آن ناتوان است ، خرج کنند لذا توپ را در زمین دولت انداخته‌اند تا اگر متوجه نیاز به این بدنه اجتماعی است، برای حفظ آن تلاش کند و اگر چنین ضرورتی را احساس نکرده یا از پس مخالفان و تندروها برنمی‌آید، تکلیف را معلوم کند.

خبر های مرتبط
خبر های مرتبط
نظرات شما